Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zapomniana tabletka

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Guzik
Sob 16 Kwi, 2011 10:54
Zapomniana tabletka
Autor Wiadomość
stokrotkaka 

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010 20:31 

No niby jakaś poważna biegunka to nie była ale jednak wolę mieć pewność.
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

machiato
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010 22:38 

Witajcie, jestem tu nowa, ale po nastu latach brania tabletek i na mnie trafiło ;) mam taki o to problem (pewnie już był poruszany, ale po przeczytaniu kilku stron forum nie znalazłam do końca odp na moje wątpliwości) - zapomniałam 18 tabletki, przypomniałam sobie dopiero nastepnego dnia w porze kolejnej tabletki. Zgodnie z ulotką wzięłam 2 tabl - zapomnianą i dzisiejszą. Dalej powinnam nie robic przerwy i brac kolenjne opakowanie. Prawde mówiąc średnio mi to pasuje, bo nigdy nie brałam tabl bez przerwy i nie wiem jak zareaguje mój organizm, a akurat mam ślub ;) i potem wyjeżdżam, więc chciałabym być w formie (z tego zwględu musiałabym wziąć tak naprawdę 3 opakowania bez przerwy, żeby nie mieć okresu na wakacjach). I tu moje pytanie - czy jednak mogę zrobić przerwę jak normalnie (ew. skrócić?), i potem stosować tabletki jak zwykle? Jak długo nalezy stosować wtedy dodatkowe zabezpieczenie? I czy nie wpłynie to na skutecznośc kolenych opakowań?? pomóżcie plissss :)

Finka 

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 10:14 

machiato, a nie możesz dobrać 7 tabletek? wtedy ta zapomniana jest jakby w 2-gim tygodniu i nie ma problemu.
Jeśli nie chcesz łączyć opakowań i zrobić przerwę, to musisz się zabezpieczać przez nią i przez 7 dni nowego opakowania ( z tego co wiem, ja bym tak zrobiła, ale może ktoś jeszcze się wypowie)

[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 11:15 ]
a zgodnie z ulotką przy zapomnieniu w 3-cim tygodniu można od razu zrobić przerwę, później kolejne opakowanie i wszystko jest ok bez żadnych watpliwości i takich tam - to tak na przyszłość ;)

Szczęściara 

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 10:19 

Też bym dobrała 7 tabletek. To chyba najrozsądniejsza opcja. :)

machiato
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 11:07 

no właśnie w panice połknęłam od razu ta zapomnianą i drugą, a potem przypomniałam sobie, że przeciez można było zrobić przerwę ;) Dziewczyny, czy w takim razie dobrze Was rozumiem - konczę to opakowanie (20 i 21 tab) i następnie bez przerwy dobieram 7 tabletek z nowego, po czym robie przerwę 7 dni i kolejne opakowanie juz normalnie?

Szczęściara 

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 11:08 

Dokładnie tak :) I wtedy antykoncepcja będzie zachowana.

moona89 

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 12:17 

Proszę Was o radę, bo już mi się wszystko pomieszało... :facepalm:
Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania (Novynette) i zrobiłam 7-dniową przerwę. W czasie przerwy i potem od następnego opakowania cały czas jestem zabezpieczona, czy może przez 1 tydzień nowego opakowania powinnam się dodatkowo zabezpieczać?

Finka 

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 12:19 

moona89, jesteś zabezpieczona, tylko pamiętaj, że nowe opakowanie zaczniesz dzień wcześniej, niz zwykle ;)

moona89 

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 12:30 

Finka, dzięki!

Anggie02
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 17:09 

Otoz mam problem i nie wiem jak duza jest szansa zajscia w ciaze w moim przypadku i czy w ogóle jest.

Bralam tabletki anty codziennie o 22:00
Opisze poszczegolne dni :

7 dni przerwy (okres)
1 dzien - wzielam tabletke o 22
2 dzien - sex i koncowka we mnie, i nie wzielam w tym dniu tabletki
3 dzien - wzielam 2 tabletki dopiero o okolo godzinie 12:00 wiec spoznialem sie o okolo 14godzin(z tego co wiem 12 godzin jest dopuszczalne). O godzine 18 wzielam 4 tabletki steridilu 30 zeby zrobic metode yuzupe. W nocy wymiotowalam chyba przez te 4 tabsy
4 - dzien, nie powtorzylem metody yuzupe, a o 22 wzielam normalnie 1 tabeltke anty Cilest.

Jaka jest szansa zajscia w ciaze w moim przypadku prosze pomożcie !!

myszak 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 21:39 to skomplikowane

Czołem, zacznę od tego, że kiedy się bierze tabletki regularnie, bez żadnych nieprzewidzianych wydarzeń typu antybiotyk czy zapominalstwo, to człowiek się tak przyzwyczaja, że zapomina te wszystkie instrukcje na wypadek problemów. No i ja zapomniałam, no i pojawił się w końcu problem. Po kolei:

Od przeszło 5 lat biorę Harmonet. Magia tych tabletek polega na przemienianiu kobiet w góry lodowe :) Anyway, po ostatniej wizycie u dentysty okazało się, że muszę brać antybiotyk o wdzięcznej nazwie Dexocyclinum 500. Zaczęłam go brać w ubiegły poniedziałek, czyli 26.07. Byłam wtedy w trakcie 7-dniowej przerwy, którą zakończyłam dwa dni później, czyli w środę, kiedy to wzięłam pierwszą tabletkę nowego z opakowania koszmarnego Harmonetu. Antybiotyk kończę brać dzisiaj, czyli w poniedziałek, 2.08 (jestem aktualnie na 6 tabletce Harmonetu).

Jeśli dobrze rozumuję, antybiotyk obniża skuteczność doustnej antykoncepcji, więc potrzeba dodatkowego zabezpieczenia 7 dni po zakończeniu kuracji, a więc skoro jutro przestaję go brać, to we wtorek, 10.08 gumki nie będą już potrzebne. No i tu sprawa się komplikuje. Po kolei:

Jako, że Harmonet zamienił moje życie seksualne w kostnicę, postanowiłam go zmienić. Ginekolog przepisał mi Yasmin, bo podobno im więcej estrogenu, tym wyższe libido. Niech będzie. Ale...

Kolejna 7-dniowa przerwa (a więc ta, która wypada po skończeniu aktualnego opakowania) przypada dokładnie na lot samolotem, więc postanowiłam ją wyeliminować, biorąc kolejne opakowanie ciągiem, bez przerwy. I teraz czas na moje pytanie:

1. Po jakim czasie będę bezpieczna wyłącznie na tabletkach, jeśli antybiotyk kończę brać dzisiaj (dzisiaj biorę 6 tabletkę z opakowania)?

2. Czy branie pod rząd dwóch opakowań nie jest przeszkodą dla zmiany na Yasmin?
(To będzie wyglądać tak: 21Harmonet + 21Harmonet + 7 dni przerwy + 21Yasmin)

3. Czy inny skład Yasminu wymaga, abym po zmianie dodatkowo się zabezpieczała, a jeśli tak, to jak długo? (tydzień styknie?)

Wiem, że to skomplikowane, próbowałam rozkminiać samodzielnie, ale zbyt dużo już zdążyłam zapomnieć z wiedzy tajemnej o przerwach, tabletkach i innych kluczowych sprawach. Tak jak pisałam, regularność i powtarzalność zabiły we mnie żyłkę antykoncepcyjnej intelektualistki. Pomóżcie.

Patka Emka 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 22:00 

mozesz od razu zaczac brac yasmin, bez przerwy po harmonecie
a bezpieczna bedziesz za 7dni
yasmin ma wiecej ee niz harmonet wiec tez nie ma obaw

myszak 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 22:05 

Jeśli zacznę brać Yasmin bezpośrednio po Harmonecie, to będę zmuszona wziąć trzy opakowania hormonów (2x Harmonet i 1 x Yasmin) pod rząd. Raczej mnie taka opcja nie przekonuje, bo chciałabym zrobić 7-dniową przerwę przed zamianą tabletek.

Patka Emka 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 22:25 

myszak, a dlaczego 2x harmonet musisz brac?

myszak 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 22:34 

Bo wyjeżdżam za granicę i chcę mieć okres z głowy :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi