akby Ci borowali 5 zebów i rwali 1 bez znieczulenia ("dzięki" naszemu kochanemu rządowi, który w podstawowkach system naprawy zebow wprowadzil) to też byś uciekała z gabinetu dentystycznego
sriptu piptu, ja mówilam pani - dziękuję leczę się prywatnie albo pójdę do swojego dentysty i nic mi nikt na siłę nie rwał w podstawówce
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Biedronka [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Sie, 2008 16:18
no to zapowiada sie ciekawie nigdy nie miałam aż takich poważnych problemów z zębami jak teraz... może tak źle nie będzie ale na samą myśl o tym dzisiaj właśnie miałam wsadzone jakieś lekarstwo i mam przyjść za 2 tygodnie więc dzisiaj jestem niedożycia bo jednak trochę mnie boli, może jutro będzie lepiej...
Jedno leczenie kanałowe, to nie jest jakiś tam poważny problem z zębami, wiadomo, że pewnie dałoby się tego uniknąć, ale tak wyszło, nie martw się, przeżyjesz wszystko dobrze będzie, jak ja, człowiek z "dentofobią" i udokumentowaną nerwicą to przeszłam też dasz radę
Ps. Staraj sie nie żuć gumy, gdy masz to lekarstwo, bo ono jest dość miękkie (jak pewnie zauważyłaś) i może się wykruszyć.
Wysłany: Wto 26 Sie, 2008 16:44
linka656 żucie gumy nie jest mi w głowie teraz nawet nie mam zbytnio apetytu przez tego zęba zaraz wezmę jakiś środek przeciwbólowy i coś przekąszę drugą lewą stroną szczęki ( prawa boli )
jakby Ci borowali 5 zebów i rwali 1 bez znieczulenia ("dzięki" naszemu kochanemu rządowi, który w podstawowkach system naprawy zebow wprowadzil)
System nigdy nie był obowiązkowy. Wystarczyła kartka od rodziców i szkolna dentystka zębów dziecku nie ruszała. A teraz mamy już całkiem inny rząd i dentysty w szkole już dzieci nie uświadczą. I nie wydaje mi się, żeby była to zmiana na lepsze.
A wizyta u stomatologa odbywana raz na 10 lat traumatyczna być musi. Niezależnie od rządu i jego pomysłów.
_________________ "Kaznodziejów omijam z daleka, choć w kościołach oglądam obrazy.
Cenię talent i mądrość człowieka i nie ufam facetom bez skazy"
Tak, tyle, ze w tamtych czasach niewielu rodziców było stać na prywatnego stomatologa i dzieci poprostu szły do szkolnych dentystek, które budziły postrach i były przyczyną lęków.
Co też wiąże się z tym, że gdy ja byłam dzieckiem, gabinet wyglądał inaczej, znieczulenie bywało, ale nie zawsze, dentystka byłą poprostu czarownicą, i tak było gdziekolwiek, państwowo, bo niestety nie było mnie stać na leczenie prywatne.
Teraz też leczę się państwowo, ale gabinet niczym nie różni się od prywatnego, dopłacam za znieczulenie i lepsze plomby, ale stosunek do pacjenta w tym momencie jest poprostu jak dzień do nocy porównując to jak bywało kiedyś.......
Ale fakt Mała Mi, chodzenie do dentysty raz na 8 czy 10 lat to już nie jest zdrowe, wtedy to napewno szokująca będzie wiadomość o ilości popsutych ząbków........choć ja sama strasznie sie boję, wolę iść raz na pół roku i usłyszeć, że nie ma nic do roboty.
Wysłany: Wto 26 Sie, 2008 18:58
Zęby po leczeniu kanalowym moga dostarczyc wieluproblemow. Pdobnie do Was zetknelam sie z tym paskudnym zabiegiem- samo leczenie przebieglo w miare lagodnie, ale pozniej mialam problem, a mianowicie "wyleczony ząb" rozsadzilo na dwie polowki Zeby po leczeniu kanalowym, tak jak dziewczyny pisaly, sa kruche i oslabione- moj jest tego doskonalym przykladem.
Od tamtej pory powrocilam do leczenia sie prywatnie- nowy za kosztowal mnie 800zl + wizyty itp.Zycze danego doboru dentysty- moj z NFZ byl totalnym "Partaczydlem"!!
Nie chce starszyc, bo u Ciebie sprawa moze wygladac zupelne inaczej
ja chodzę tylko prywatnie do zębologa... i wcale jakoś bardzo dużo nie płacę. Generalnie kanałówka z wypełnieniem światłoutwardzalnym (2-3 wizyty, 1 wizyta znieczulenie, borowanie, trucizna, fleczer, 2 wizyta, ewentualnie jeszcze raz trucizna jeśli nie zatruty do końca, 3 wizyta czyszczenie kanałów, wypełnianie, i plomba) kosztuje mnie 100 zł:)
Tak jak i reszta napisała może jakoś specjalnie nie jest to przyjemne, ale najgorsza zawsze jest ta pierwsza wizyta.
Jak pojawiłem się u zębologa po chyba 13 latach nieobecności to niestety miałem 3 kanałowe, plus jeden do wyrwania,
Ja mialam leczenie kanalowe, na dwoch zebach. Dlugo to trwalo, niestety, ale dalam rade. Nie mialam zadnych problemow pozniej, wszystko bylo w porzadku, bralam jakies leki na wzmocnienie, juuz nie pamietam, co to bylo.
a), wiadomo z wypełnieniem mogą być problemy ale z samym zębem już nie - no bo chyba już raczej boleć nie będzie skoro jest martwy?
niestety jak nabardziej moga byc problemy z zębem. bolec nie bedzie, ale może się kruszyc, pękać w srodku, moze trzeba bedzie wymienic wypełnienie. moim zdaniem jest z takim zebem wiecej roboty niz z normalnym - wypełnienia powinno sie wymieniac co jakis czas, a czasem nawet pomimo regularnych kontroli i dbałosci o zabek pęka on po prostu w srodku. wtedy takich pęknietych korzeni nie da sie juz naprawic i trzeba zab usunac.
ja dwa razy miałam kanałowe leczenie, nigdy nie brałam znieczulenia (przyczyna jest bardzo prosta, boje się tej igły w zastrzyku bardziej niż borowania),
Ważne jest też czy dentysta dobrze wykona to leczenie kanałowe. Mi jeden ząb zepsuli i zrobił mi się ropień na korzeniu (bolało jak diabli). o tym że jest to żle wykonane leczenie dowiedziałam się po kilku latach (plomba nie była szczelna, a że nie miałam czucia w tym zębie, to poczułam to dopiero gdy doszło do zębodołu) Konieczna była resekcja korzenia. To dopiero przeżycie, teraz wolałabym kolejne kanałowe bez znieczulenia, niż czyszczenie zębodołu ze znieczuleniem.
mialam swego czasu 6zebow leczonych w ten sposob co bylo konsekwencja 7lat unikania dentysty..wiec teraz juz chodze grzecznie zeby do powtorki z rozrywki nie dopuscic..
bolalo...mimo znieczulenia bolalo...
do tego znieczulenie paralizowalo mi wszystko procz tego miejsca borowania...
to bylo masakra...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum