Wysłany: Pon 09 Maj, 2005 13:32
zgaga
czasem wieczorami jak sie klade pojawia sie zgaga i nie jest to zbyt przyjemne wiem juz np.,ze nie moge pic soczkow marchewkowych,ale nie tylko.pomagaja mi rennie,maaloxy i inne,ale z drugiej strony boje sie je wieczorem brac,bo wieczorem biore tez piguly anty,a one jednak costam robia z sokami zoladkowymi itd.moze znacie jakies domowe sposoby na zgage?probowalam juz np. pic jogurty,ale tez nie bardzo to pomaga..
magratka [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Maj, 2005 15:46
moja babcia "od zawsze" na zgage bierze normalna sode oczyszczona. nie wiem, czy ma takie dzialanie na tabletki, rzucam tylko sposob.
poza tym mozesz zrobic sobie trzydziestodniowa kuracje jakims specyfikiem z omeprazolem (polprazol, omar itd.) tylko to musi przepisac lekarz. takie tabletki sie wtedy bierze rano.
Podobno, dobry sposob na zgage to, szczypta mielonego kminku z majerankiem, bierzesz w usta, mieszasz ze slina i polykasz.
Poza tym woda, picie ok. 3 litrow niegazowanej wody dziennie, czesto ale malymi lykami.To sposoby kolezanki, ktora meczyla zgaga w pierwszym trymescie ciazy, podobno dzialalo
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Jest też świetny środek, Lanzul ale jest na recepte (chyba), możesz poprosić lekarza I kontaktu. Bierze się tabletke codziennie rano, niezależnie czy zgaga jest czy nie. Ma działanie nie tylko neutralizujące ale też lecznicze np. we wrzodach. Podobno mozna go brać przez kilka tygodni (tyle zazwyczaj trwa leczenie) i nie jest szkodliwy. Lekarz I kontaktu sam powinien Ci go zaproponowac na zgage.
A wiesz skąd ta zgaga?? Może warto byłoby zrobic jakieś badania?? A moze masz to po określonego rodzaju jedzeniu??
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Wysłany: Pon 09 Maj, 2005 23:21
Hanca napisał/a:
A wiesz skąd ta zgaga?? Może warto byłoby zrobic jakieś badania?? A moze masz to po określonego rodzaju jedzeniu??
swojego czasu mialam robione wszystkie badania,bo generalnie problemy z ukladem pokarmowym miewam dosc regularni...nic specjalnego nie wyszlo no i lekarz powiedzial,ze ostatnim badaniem,ktore moze mi zaproponowac jest sonda,a tego unikam..rodzice tez maja slabe zoladki,wiec moze to genetyczne po prostu.a co do okreslonego rodzaju jedzenia,probuje to rozpracowac.na razie odkrylam soki marchewkowe i niestety surowa marchew tez ;/
Co masz na myśli z ta sondą?? chodzi Ci o gastroskopie??
Mojej mamie kiedyś powiedzieli w szpitalu, że zgagę mogą wywoływać owoce, szczególnie jak się zje duzo i pomieszanych (pomarańcze, banany, winogrona). Może jesz je wieczorem?? A próbowałaś jogurt wieczorem?? Może do ostatniego posiłku?? Też to słyszałam od lekarzy.
Gdzieś też czytałam że na zgage pomaga żucie migdałów.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Bez gastroskopii nie da sie wykluczyc niektórych chorób. Jak zgaga sie częto pojawia warto ją zrobic. Potem można leczyc objawy, jak zna się przyczyny.
Może przesuń porę brania tabletek anty, żeby nie wchodziły w reakcje z talbetkami na zgae.
Aha spróbuj jeszcze gastrosanu - to zioła, rewelacja na żołądek.
tak jak mowi Hanca bez gastroskopii nie da sie ustalic co konkretnie powoduje zgage , moze zrób?? tez mialam kiedys problemy z zoładkiem i mialam 2 razy robiona gastroskopie nic strasznego i trwa krótko doslowanie do 3 minut no i sa cienkie teraz te rurki anie to co kiedys
u mnie pobrali wycinek i stwierdzili ze to niezyt zoładka , odpowiednie leki i przzeszło , takie leczenie w ciemno tez nie jest dobre
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
przesun przy nastepnym cyklu. I nie boj sie gastroskopii. Tez mialam robiona i nie bylo tak strasznie, jak mogloby sie wydawac. Tyle tylko, ze u mnie nic nie wyszlo, a problemy z ukladem pokarmowym tez mam regularnie,
_________________ What would you do if you were not afraid?
Wysłany: Wto 10 Maj, 2005 13:48
cerazette bierze sie bez przerwy,wiec przesuniecie w nastepnym cyklu nic nie zmieni.jesli spoznie sie wiecej niz 3 godziny,musze sie dodatkowo zabezpieczac przynajmniej tydzien,a do tej 22 jestem bardzo przyzwyczajona..
no to faktycznie. Heh, nawet nie wiedzialam, ze bierze sie je bez przerwy. No to w takim razie z mojego posta zostaje rada, zeby naprawde nie bala sie gastroskopii. Moze warto ja zrobic, bo moze pomoze
_________________ What would you do if you were not afraid?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum