Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zmiana Cilest na Novynette

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
Zmiana Cilest na Novynette
Autor Wiadomość
Adrianna_Ada
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:23 Zmiana Cilest na Novynette

Kochani Witam

Sprawa wygląda następująco - Zmieniam tab z Cilest na Novynette (po Cileście mam
wszystkie skutki uboczne obecne w ulotce :evil:

Brałam już Novynette przed Cilest i moja gin zmieniła mi je nie wiedząc chyba że popełnia błąd :| Obecnie nie mam krwawień z odstawienia - mówię że nie mam bo 1 dnia krwawienia nie można nazwać okresem - bóle podbrzusza , zawroty głowy , brak apetytu , rozdrażnienie - ba wściekłość!Bardzo duże problemy ze zwrokiem - rozmazany obraz , ból oczu i zatok - oj długo długo by wyliczać - Cilest to stosunkowo archaiczny środek antykoncepcyjny.

Jednak boje się że mnieniając Cilest na Novynette moge nie być zabezpieczona z racji iż skład Novynette to 0,15 mg dezogestrelu i 0,02 mg etinylestradiolu natomiast Cilest to norgestimatum 0,250 mg thinyloestradiolum 0,035 mg

Jak widać Novynette jest znacznie słabszy od Cilest i boje się tego,że mój organizm przyzwyczaił się do wysokiej dawki hormonów (biorę Cilest od 2 lat) i dawka hormonów w Novynette nie będzie w stanie zabezpieczyć mnie przez niechcianą ciążą :?

Ale nie mogę dłużej pozwolić sobie na branie Cilestu ponieważ boję się o swoje zdrowie :(

Proszę o poradę oraz o wasze uwagi dotyczące zarówno jednego jak i drugiego Preparatu - napiszcie również o waszych odczuciach - skutkach ubocznych - skutkach pozytywnych brania obu preparatów.

Nie ukrywam iż zbieram informacje głównie o zabezpieczeniu tak niską dawką hormonów - czy ma to znaczenie jeśli brałam bardzo mocne tabletki do tej pory??

Wszystkim będę niezmiernie wdzięczna :)

Dziękuję z góry Żabki moje i proszę o pomoc :wink:

Finka 

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:26 

Żabko nasza, było poszukać

http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=639

na temat wszystkich tabletek mamy odpowiednie wątki też.
zachęcam do poszukania i lektury.

Szczęściara 

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:28 

Zabezpieczać Cię na pewno będzie. :) swego czasu też o to pytałam. I podały mi dziewczyny przykład, że... kobiety zmieniają przecież tabletki na NR, bo ma mniejszą dawkę hormonów, więc tak nie szkodzi ;) Na pewno zabezpieczona będziesz. ;) Ale z uwagi na to, że Novynette są słabsze od Cilestu, to przy zmianie nie rób przerwy, tylko weź opakowanie po opakowaniu od razu ;)

Adrianna_Ada
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:30 

Na dokładkę dodam iż jestem już mamą i za cholerę nie chcę drugi raz być "szczęśliwą" mamusią :(

Boję się ciąży jak ognia i to co dla niektórych jest oczywistą oczywistością dla mnie musi być potwierdzone naukowo... :?

Cóż...mądry polak po szkodzie...

Czekam Kochani,czekam

:)

Szczęściara 

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:34 

No to wszystko już chyba napisałyśmy. Ja odsyłam jeszcze do lektury, w takim razie. Link Finki. ;)

Adrianna_Ada
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 11:36 

Dziekuję

Już po woli wyzbywam się lęku...jeszcze troszkę... :wink:

Właśnie wczoraj zakończyłam ostatnie pakowanie Cilest i dziś od rana siedzę z blistrem Novynette w dłoni i myslę...czytam...poszukuję...gdyż dziś o godzinie 20 - jak co dzień muszę wziąć kolejną tabletkę - wygląda na to że jednak będzie to Novynette - oczywiście bez 7 dniowej przerwy - Zakończenie Cilest wczoraj - dziś pierwsza tabletka Novynette,

Mam nadzieję że po mniejszej dawce hormonów moje samopoczucie się poprawi - ponieważ teraz czuje się conajmniej jak podczas menopauzy :?

Obym nie rozcaarowała się zbytnio :wink:

raczek 

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 12:48 

Jeżeli Cie to bardziej uspokoi to dodam,ze tez brałam Cilest i jak wczesniej czulam sie doskonale w ostatnim czasie mialam wszelkie uboczne skutki. Poszłam do mojego gina i dostalam YAZ. Od pierwszego opakowania wielka zmiana w samopoczuciu i nie tylko,organizm jakby odpoczał,przestał sie nadymac itd.lekarz mi powiedzial bo pytałam,ze pomimo ze zmieniam na słabszą dawkę,jestem zabezpieczona . jedynym nakamentem tej zmiany jest to,ze krwawienie z odstawienia dostaje 1 dnia nowego opakowania YAZ,wiec musze isc na konsultacje dlaczego tak jest. Ale moj wniosek jeden,zmienialm tabletki i organizm bardzo szybko zareagował na zmiane na nizsza dawke pozytywnie.
Pozdrawiam

Adrianna_Ada
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 13:04 

Ooo dziękuję dobra Kobieto :)

Ja również zaczęłam odczuwać skutki uboczne nagle,jak przez 1,5 roku nic się nie działo nagle od 2 miesięcy strasznie się męczę :?
dolegliwości są tak uciążliwe że często przeszkadzają mi w codziennych czynnościach :?

Nie widzę innej opcji jak rzucić Cilest...Mam nadzieję że podobnie jak u Ciebie mój organizm również zareaguje pozytywnie na tę zmianę - mówisz że od pierwszego opakowania.
Bardzo chciała bym poprawy samopoczucia bo po Cileście czuję się tak źle że czasem myślę sobie że gorzej byc nie może :(

Krwawienie prawdopodobnie spowodowane jest zmianą dawki hormonów - ale to tylko moje przypuszczenia - na pewno musisz udać się na konsultację.

Serdecznie pozdrawiam! :hej:

ateivs 

Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:35 Re: Zmiana Cilest na Novynette

Adrianna_Ada napisał/a:
Cilest to stosunkowo archaiczny środek antykoncepcyjny.

taaa, najlepiej żebyśmy wszystkie brały yasmin albo yasminelle :roll:
jednym służy, innym nie, po prostu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi