czesc,
wiem, ze temat dotyczy zmiany pigulek ale nie chcialam zakladac osobnego watku z moim pytaniem, nie znalazlam rowniez podobnego w wyszukiwarce wiec z gory przepraszam jesli to juz bylo...mam pytanie jak wyglada sytuacja w przypadku zmiany antykoncepcji z Evry na Logest? evre biore od 1,5 roku i przyszedl czas na zmiane... czy w tym przypadku obowiazuja te same zasady:
"zmiana z mocniejszych na słabsze ( np z 0,03 EE na 0,02 EE):
- bez przerwy
- lub wziąc pierwsza pigulke w 1 dniu krwawienia
zmiana ze słabszych na mocniejsze (np z 0,02 EE na 0,03 EE):
- bez przerwy
- 1 dnia krwawienia
- po 7 dniowej przerwie" ?
Czyli tak: dzis zdjelam ostatni plaster, krwawienie powinnam miec w pt - mam czekac do pt z pierwsza pigulka czy wziac jutro?
Na ulotce od evry jest podany taki sklad:1 plaster zawiera : 6mg norelgestrominu i 600 mikrogramow etynyloestradiolu. Z jednego plastra uwalnia sie: 150 mikrogramow norelgestrominu i 20 mikrogramow etynyloestradiolu na 24 godziny
Zmieniam z Yasminelle (0,2) na NuvaRing (0,15). Tylko, że NR działa trochę inaczej, tzn nie przez układ pokarmowy i na ulotce piszą żeby wziąć po siedmiodniowej przerwie. Trochę się jednak obawiam, słusznie? Czy może lepiej się zabezpieczyć przez pierwsze 7 dni?
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
przechodzę na NR z yasmin, więc mam podobny dylemat. Instrukcja gina zgadza się z ulotką, więc robię przerwę. Czy się zabezpieczać - jeśli masz się później denerwować myślę że warto aby nerwów oszczędzić
magribi, Ja jednak się zabezpieczę. I Tobie, myślę, nie zaszkodzi. (A offtopując.. Znając faceta to przez ten tydzien bedzie wolal poogladac TV niż bawić się z gumką.. :/)
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Kurde, z tego co pamiętam, ja wzięłam bez przerwy i się nie zabezpieczałam ale reki sobie nie dam uciać
_________________ What would you do if you were not afraid?
Blue_Girl [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 15:24
ja teraz zmieniłam Stediril 30 na Yaz,
lekarz kazał mi zrobić przerwę 7dniową i powiedział,
że antykoncepcja jest zachowana,
ale ja przez przerwe i 7dni stosowania Yazu
pozwole sobie nie ufać moim jajnikom
i chociaż uwielbiam dzieci to na moje jeszcze nie czas
więc z chłopakiem przez te w sumie 2tyg używamy prezerwatyw.
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 18:13
Wolę się upewnić, więc piszę. Zmieniam pigułki z Novynette na Yasminelle. Jestem w trakcie 7 dniowej przerwy, gin powiedział, żeby nowe opakowanie zacząć w pierwszym dniu krwawienia i wszystko będzie ok. Sądzę, że dobrze mówi, ale wolę zapytać.
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
Wiek: 21 Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 273 Skąd: spod ziemi
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 18:54
Karolina, mozesz nawet po 7-dniowej przerwie, czyli 8 dnia.
jak ci wygodniej. taka sama ilosc hormonow (ja zmianialam niedawno w drugą strone ).
_________________ welcome to our world, we are the wasted youth and we are the future too.
tricolour
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 19:48
dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. jeżeli zmienia sie tabletki z mocniejszych na słabsze to nie to zmniejszona ilość hormonów w organiźmie może działać jakos niepoprawnie? przynajmniej na początku?
tylko bez bicia, prosze po prostu tak a logikę biorąc...
/Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
tricolour
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010 11:39
wiem o tym, niedokładnie o to mi chodziło. jak już napisałam, przeszłam z mocniejszych na słabsze robiąc tygodniową przerwę, której być nie powinno. za poźno weszłam na ta stronę a lekarz mnie nie poinformował... chodzi mi teraz o to czy po 3 tyg stosowania yasminelle i tygodniowej przerwie wszystko jest ok i moge się nie zabezpieczać dodatkowo.
po porostu się boję.
czyli wybrałas juz pierwsze opakowanie od tej zmiany?
jesli tak, wszystko juz jest ok.
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010 21:06
tak wybrałam. wczoraj zaczełam nowe. dziekuje bardzo za odp
dziewczyny ratujcie, doradźcie.
Zmieniam z Qlairy na Novynette.
Obecnie czuję się fatalnie, nastoroje,libido, problemy ze snem, ogólnie jakieś cyrki się dzieją.
jestem przy 15 tabletce, która zawiera 2mg estradiolu walerianianu i 3mg dienogestu ( 9 kolejnych ma ten sam skład) , ale zależy mi aby jak najszybciej zmienić i zacząć brać Novynette.
Czy mogę teraz zakończyć brać te tabletki ( przerwać w trakcie) i wziąć N bez przerwy ? zabezpieczać się wtedy dodatkowo ? ile 7 dni, całe opakowanie ? bo ilość ee w tej fazie Qlairy i Novynette jest ta sama.
Niestety moja pani ginekolog nie jest w stanie mi pomóc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum