Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zmiana pigułek

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana pigułek
Autor Wiadomość
ikitiki 

Wysłany: Czw 18 Mar, 2010 01:02 

zdecydowałam się zarejestrować, bo mam wiele wątpliwości dotyczących zmiany, nawet po przeczytaniu tego tematu. Ba, szczególnie teraz to mam wątpliwości!
Brałam cilest, kończyło mi się opakowanie, więc poszłam do ginekologa po receptę. Ale z gabinetu wyszłam z przepisanym regulonem zamiast cilestu. A regulon jest "słabszy". Jak pytałam lekarza, jak mam to brać to powiedział, że albo pierwszego dnia krwawienia z odstawienia (ale wtedy mi się wszystko poprzestawia i zdziczeje) albo po przerwie, ale najlepiej, żebym sprawdziła to dokładnie w ulotce.
Ok - sprawdziłam. Byłam już po jednym dniu przerwy, ale ulotka mówiła :
"Kobieta powinna rozpocząć stosowanie produktu Regulon następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki z substancją czynną poprzedniego doustnego produktu antykoncepcyjnego, najpóżniej w pierwszym dniu po przerwie w stosowaniu poprzedniego produktu lub po przyjęciu ostatniej tabletki placebo. Nie jest wymagane stosowanie dodatkowych metod antykoncepcyjnych"
No i wzięłam w 2 dniu przerwy. Później zaczęłam grzebać po forum i tutaj znalazłam jak to powinno być przy zmianie z "mocniejszych" na "słabsze" i nie ma tego, co w mojej ulotce. I spanikowałam.
Czy bardzo źle zrobiłam? Jakie mogą być tego konsekwencje?
Z góry dzięki za jakąś sensowną odpowiedź, szczególnie, że teraz straciłam jasność myślenia :)

Bas 

Wysłany: Czw 18 Mar, 2010 11:04 

Powinnaś była wziąć pierwszą tabletę Regulonu bez robienia przerwy albo pierwszego dnia krwawienia.

Bardzo źle nie zrobiłaś, ale ja bym się na Twoim miejscu dodatkowo zabezpieczała.

ikitiki 

Wysłany: Czw 18 Mar, 2010 18:37 

ha, wiem, że powinnam była. ale za późno, po fakcie (bo w ulotce napisali, że tak jak zrobiłam będzie ok). Dlatego chce wiedzieć wszystko co i jak, bo mnie taka niejasność zżera.
Jak długo powinnam się zabezpieczać (albo poświęcić czas na modlitwę w samotności ;) )?

ps. teraz mi przyszło do głowy: a co jeśli przy przedostatniej tabletce współżyłam? jest bepiecznie?

Guzik 

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 09:49 

Cytat:
a co jeśli przy przedostatniej tabletce współżyłam? jest bepiecznie?

tak.

ikitiki napisał/a:
Jak długo powinnam się zabezpieczać

7 dni.

/Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./

j0sette
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 11:45 

Przez pół roku brałam Yasminelle, potem zmieniłam lek na Yasmin. Wyglądało to jednak tak: skończyłam ostatnie opakowanie Yasminelle i podczas 3 dnia przerwy poszłam do ginekologa po recepty, dostałam Yasmin (nie wiem dlaczego) i 4 dnia przerwy wzięłam pierwszą tabletkę Yasminu, co w związku z tym?

arbre
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 21:01 

zmieniam teraz z Yasmin na Logest, bez przerwy - doszlam do wniosku ze tak jest najbezpieczniej - i w zgodzie z pierwszym postem tematu, i z ulotka Logestu, natomiast mam jedna watpliwosc.

W ulotce jest tez napisane "Mozna tez rozpoczac przyjmowanie preparatu później, ale nigdy nie później niż w dniu, w którym należałoby przyjąć dotychczas stosowana tabletke po 7-dniowej przerwie"

tzn, zmieniam 0,03 na 0,02 - no i tu jestem troche skonfundowana, bo ulotka ma sie nijak do poczatku tematu. Wiec jak to jest w koncu, to w ogole ma znaczenie czy mocne zmieniam na slabe czy na odwrot?

Blue_Girl
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010 04:51 

ja jak zmieniałam stediril na yaz czyli z 0,03 na 0,02
zrobiłam normalą 7dniową przerwę jak lekarz przykazał
potem zaczęłam brać yaz
wszystko zadziałało jak powinno - potomstwa brak ;)

arbre
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010 07:27 

czyli co, generalnie zasada z poczatku watku nie obowiazuje?

Bo zgodnie z ulotka i brak przerwy, i czekanie 7 dni, i rozpoczecie Logestu w ktorymkolwiek dniu przerwy jest ok

amisu 

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010 08:03 

Z tego co pamiętam, zmieniając z mocniejszego na słabszy najbezpieczniej jest nie robić 7-dniowej przerwy!

magdusia 

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010 08:10 

no dokładnie!!
arbre, zasada się nie zmieniła...
Blue_Girl, może miałaś po prostu szczęście...

arbre
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 09:04 

Jak pisalam powyzej, zmienilam ostatnio Yasmin na Logest.

Obie tabletki bralam wczesniej, Najpierw byl Logest, potem wyjechalam za granice, Logest nie byl dostepny i farmaceutka polecila mi Yasmin w zamian. I na jednym, i na drugim czulam sie swietnie. Mala depresja na pocz Logestu, ale poza tym zadnego spadku libido, krwawien, bolesnosci piersi, po proztu rewelacja.

pozniej nie mialam potrzeby stosowania antykoncepcji, zrobilam 4 miesieczna przerwe, ale zostalo mi jedno opakowanie Logestu. Znow wyjechalam i antykoncepcja znow jest potrzebna, na miejscu znow kupilam Yasmin, a tu niespodzianka... tym razem mega-depresja, plus leciutkie krwawienie praktycznie podczas calych trzech tygodni brania tabletek. Mialam ze soba to jedno opakowanie Logestu, teraz wlasnie na nim jestem, i jest znow dobrze. No ale skonczy sie, a ja jestem w kropce, co robic dalej?

Wiem ze tabsy to nie cukierki i nie powinno sie tak skakac z jednych na drugie, ale po prostu nie mam kasy na gina i badania, tego nie przeskoczymy. Zreszta, Logest dobral mi moj endokrynolog ktory znal moje jazdy hormonalne, potem ta Yasmin to byl fart - ale ze czulam sie na nich dobrze, nie spodziewalam sie, ze za drugim razem bedzie mi sprawiac problem :( Moze moglybyscie mi poradzic co teoretycznie powinno byc dobrym wyborem? A nuz Logast czy tabsy o podobnym skladzie sie pojawily, ale jesli nie, to na co powinnam bardziej zwracac uwage? Szukac raczej czegos z 0,2 EE w skladzie, tak jak ma Logest? Czy odpuscic sobie zawartosc EE, a szukac tabsow z gestodenum jako druga substancja?

amisu 

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 16:15 

Wybacz, ale ja bym poszla do ginekologa :roll:

ancia899 

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 20:23 

Ja też myślę ,że najlepiej doradzi Ci ginekolog.

Cierpienie... Kiedy cierpisz tak na prawdę walczysz o szczęście...

patysia152 

Wysłany: Sro 28 Kwi, 2010 20:15 

hej mam takie pytanie jak najlepiej zmienic pigulke dwuskladnikowa na jednoskladnikowa? poczekac do konca opakowania dwuskladnikowych czy po prostu jutro zamiast dwuskladnikowej wziasc juz jednoskladnikowa? dzieki za pomoc

arbre
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Maj, 2010 11:59 

wiem ze mecze i lepiej byloby zapytac lekarza, ale naprawde nie mam teraz takiej mozliwosci. Czy moze ktoras z was bierze teraz Femoden i moglaby napisac, co polska ulotka mowi o stosowaniu go po innych tabletkach?
Nie znalazlam w necie ulotki konkretnie tego leku, moge oczywiscie kierowac sie ulotka uniwersalna, ale gdyby ktoras z was mogla sie podzielic polskim tekstem bylabym pgromnie wdzieczna.

Odpowiedz do tematu