Ja chciałam się zapytać czy jeżeli przechodząc z drogiego Harmonetu na jego tańszy odpowiednik Sylvie 20, muszę czekać do zakończenia opakowania Harmonetu? Czy też w trakcie jego zażywania, mogę zastąpić go Sylvie?
Być może to głupie pytanie, bowiem skład ten, sam, no, ale różne firmy.
Jak myślicie?
Ja myślę, że powinnaś wziąć to ostatnie opakowanie Harmonetu do końca.
Po co robić zamieszanie?
_________________ Love, love is a verb,
Love is a doing word,
Fearless on my breath
Gentle impulsion
shakes me, makes me lighter.
Fearless on my breath.
błąd dokończyć należy bezwzględnie opakowanie, a następne wziąć albo w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia, albo po przerwie, w zależności od tego czy Sylwie ma mniej czy więcej hormonów w porównaniu do Harmonetu ;P
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Ale przecież to jest zamiennik, ilość hormonów taka sama, tylko nazwa inna i producent.
no tak, co nie zmienia faktu ze nie powinno mieszać się opakowań
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Ja celowo napisałam na samym końcu, że to pytanie orientacyjne, ponieważ nie mam zamiaru tracić tennych tabletek
Nie mniej jednak moja sąsiadka to zrobiła - w sumie od lat chodziłyśmy razem do jednego ginekologa i nawet zażywałyśmy te same pigułki. Jak kumpela się dowiedziała, że jest odpowiednik Harmonetu, czyli Sylvie 20, to mi o tym pwoiedziała, a przy kolejnej wizycie poprosiłyśmy ginekologa o ich przepisanie. Nie wiem co jej odbiło i ona zażyła Sylvie w trakcie zażywania Harmonetu. Niby skład ten sam, ale czy mogą wyjść z tego jakieś konsekwencje? Jakby nie patrzeć, to tabletki produkują dwie różne firmy farmaceutyczne.
klaudia84, hmm moim zdaniem skutków żadnych być nie powinno (oczywiście mówimy tu o jakiejś obniżonej skuteczności) - bo normalne skutki uboczne wystąpić jak najbardziej mogą - czasem inaczej reagujemy na zamienniki.
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009 11:34
Zmieniłam tabletki z yasminelle na microgynon 21. powinnam robić 7 dniową przerwę? bo w sumie juz sama nie wiem..
ewelina26, 1. strona tego tematu... Zmieniasz na mocniejsze, czyli... (Cytując post Wiedźmy z 1. strony)
zmiana ze słabszych na mocniejsze (np z 0,02 EE na 0,03 EE):
- bez przerwy
- 1 dnia krwawienia
- po 7 dniowej przerwie
Alexa79 [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 19:01
Ja mam trochę inne pytanie: czy jesli chcę zmienić pigułki, to muszę dokończyć stare opakowanie czy mogę przerwć je w dowolnym momencie i zacząć bez przerwy nowe? Dodam, że zmieniam ze słabszych na mocniejsze.
Wiek: 26 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 415 Skąd: Stu milowy las
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 19:42
lepiej jest zrobić przerwę, możesz wziąć 16-17 tab Yaz, zrobić przerwę i zacząć znów Yasmin
_________________ Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum - i otrze Bóg wszelką łzę z ich oczu!
Alexa79 [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Wrz, 2009 09:17
Witam! Mam jeszcze jedno pytanie. Ze względu na moje bóle głowy przy Yaz postanowiłam nie kończyć jednak opakowania. W środę chcę wziąć 17 tabletkę Yaz, a od czwartku już Yasmin. Czy skuteczność antykoncepcyjna jest wtedy zachowana czy powinnam dodatkowo stosować inne środki?
Tak, yasmin jest mocniejsze niż yaz, więc antykoncepcja zostanie zachowana.
Czy konsultowałaś te zmianę z lekarzem? Bo nie wiem, czy zmiana na mocniejsze pomoże na bóle głowy. Ja robiłam odwrotnie, yasmin zmieniałam na slaszy mercilon. I powiem, że pomogło odrobinę - głowam nie bolała rzadziej.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum