_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
no jak to co napisać...za kilkadziesiąt lat wyginą bo będzie masa bezpłodnych Hindusów kobiet rodzi się więcej niż mężczyzn, część z nich zagłodzą na śmierć, część przerobią na chłopców a te co pozostaną nie będzie miał kto zapłodnić
wybaczcie, ale uważam, że tamta część świata (nie tylko w Indiach) maja nasrane w głowach
Ostatnio zmieniony przez SFR Pią 01 Lip, 2011 12:49, w całości zmieniany 1 raz
Podejrzewam, że podobne sytuacje mają miejsce w Chinach. Szczerze mówiąc nie zdziwiły mnie te informacje. W Indiach dziewczynka rujnuje rodzinę - nie dosyć że trzeba za nią zapłacić posag to jeszcze, po ślubie będzie pracować na rzecz rodziny męża. Sytuacja kobiety się poprawia, kiedy urodzi syna, gdy urodzi córkę (albo kilka córek) zdarzają się sytuacje, że dochodzi do "przypadkowego" zaprószenia ognia kiedy znajduje się sam na sam w kuchni z teściową, która wychodzi z wydarzenia bez szwanku. Taka zmiana płci dziecka wydaje się więc być ratunkiem dla rodziny, która na synu zarabia (posag, mężczyźni pracują oraz tylko syn może dokonać obrządku spalenia zwłok) a dziewczynka jest ogromnym obciążeniem.
Jest to straszny proceder, ale właściwie niemożliwy do zwalczenia. Podobnie jak system "kastowy", który mimo oficjalnego zniesienia wciąż obwiązuje.
SFR a oni uważają pewnie, że my mamy "nasrane" w głowach. Nasza kultura nie jest jedyną i najlepszą opcją, więc proszę - trochę szacunku dla innych.
Kurdę, straszne jak straszne. Ale jeszcze kilka lat i dojdzie do tego że nie będzie tam żadnej dziewczynki i Indyjczycy (?) zaczną wymierać bez przedłużenia następnego pokolenia...
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Magribi potwierdzam, czytałam niedawno gdzieś o chinach właśnie, tam jeszcze jest dodatkowy nacisk pod tytułem polityka jednego dziecka, bo jak ma być tylko jedno to niech to będzie chłopiec. Nie pamiętam dobrze co robią z dziewczynkami, ale raczej gorsze rzeczy niż zmiana płci, wyparłam już szczegóły, po prostu jakoś się ich "pozbywają".
A co do Indii.. niby systemu kastowego nie ma, nikt się nie przyzna, ale wiadomo, że dalej funkcjonuje, tylko się "kryją", chłop miesiąc tam siedział i delikatnie mówiąc nie było to dla niego najfajniejsze miejsce. Bieda niesamowita, do tego biurowce wyrastające właściwie ze slamsów. Wygląda jakby rośliny wyrastały z gnojówki. Mnie juz niewiele informacji na temat Indii chyba nie zdziwi.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
może to jedyny ich sposób, który w przyszłości przyczyni sie do zmniejszenia ich przyrostu naturalnego.
Nie pochwalam, ale mysle, że bardzo trudno będzie zmienić ich mentalność (ze tak wcześnie dziewczynki wychodzą za mąż i rodzą dzieci, no i ze dużo dzieci, itp).
Cieszę się tylko, że mieszkam tu gdzie mieszkam (choć czasem narzekam na to co sie u nas dzieje)...
tylko tak pół żartem, pół serio - Wiecie, ze jak tam sami faceci zostana, to wyrusza na wielka wojne o baby?
a jak ich będzie tak z miliard byczków rozpłodowych...
SFR, Ty musisz sobie zdawac sprawę, ze to jest kwestia ciemnoty...
u nas w niektórych wioseczkach tez mozna usłyszeć historie mrożące krew w żyłach...
tez zabija sie noworodki, obojętnie jakiej płci.
i tylko połozenie geograficzne nas uratowało.
A wystarczyło zapóźnienie cywilizacyjne spowodowane okupacja radziecką, a juz na zachodzie postrzegani jesteśmy niejednokrotnie jak bydło i traktowani z pogardą.
http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html
nawet zgrzebny artykulik z dzisiaj mam na poparcie
dyskusja długa i trudna, dlatego nie chciałam zaczynać.
swoja droga ciekawe co bedzie z tymi "chłopcami".
i jak bedą traktowani, kiedy okaze sie, ze sa bezpłodni, albo nie bedzie ich stac na hormony...
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
mam znajoma hinduskę, której rodzice wzięli córkę brata jej taty i uciekli.
teraz są siostrami, a małą wtedy czekała niechybna śmierć.
maja juz polskie obywatelstwo od lat.
mam nadzieje, ze to nie bardzo rzadki wyjątek...
Wydaje mi sie, ze temat troche wydumany i obliczony na bicie piany. Jesli rodzine stac na taka operacje to prawdopodobnie stac ich tez na wydanie corki za maz. Jesli ich nie stac, to sa tansze i skuteczniejsze sposoby na pozbycie sie problemu.
Poza tym, co jak co ale wyludnienie to im raczej nie grozi...
SFR napisał/a:
tamta część świata (nie tylko w Indiach) maja nasrane w głowach
"tamta" czesc swiata zaczyna sie w promieniu 0,5m od SFR, jak mniemam?
_________________ Life is what happens when you have different plans
SFR a oni uważają pewnie, że my mamy "nasrane" w głowach. Nasza kultura nie jest jedyną i najlepszą opcją, więc proszę - trochę szacunku dla innych.
Szczerze mówiąc, to nie mam zbyt wielkiego szacunku np. w stosunku do Hindusów. Właśnie z powodu zupełnego braku szacunku dla życia ludzkiego. Wiem, że u nas też nie jest super-kolorowo, ale pod tym względem jest zdecydowanie lepiej.
Zielona napisał/a:
Magribi potwierdzam, czytałam niedawno gdzieś o chinach właśnie, tam jeszcze jest dodatkowy nacisk pod tytułem polityka jednego dziecka, bo jak ma być tylko jedno to niech to będzie chłopiec. Nie pamiętam dobrze co robią z dziewczynkami, ale raczej gorsze rzeczy niż zmiana płci, wyparłam już szczegóły, po prostu jakoś się ich "pozbywają".
Na demografii społecznej pani doktor mówiła nam, że na wsi, gdy pierwszym dzieckiem jest dziewczynka, rodzina dostaje pozwolenie na jeszcze jedno dziecko, w nadziei, że będzie to chłopiec.
Szczerze mówiąc, to nie mam zbyt wielkiego szacunku np. w stosunku do Hindusów. Właśnie z powodu zupełnego braku szacunku dla życia ludzkiego. Wiem, że u nas też nie jest super-kolorowo, ale pod tym względem jest zdecydowanie lepiej.
Pierwsza sprawa - jeśli chcemy dyskutować i innych kulturach MUSIMY przestrzegać chociaż podstaw relatywizmu. Nie ma kultur lepszych i gorszych, nie można ich w taki sposób do siebie porównywać
Po drugie - nie wiem skąd przekonanie o braku szacunku dla życia. W tej kwestii, w żaden sposób nie da się porównywać 'ich" podejścia do życia z "naszym"
Cytat:
nie mam zamiaru szanować kogoś komu przeszkadza to, że dziecko urodziło sie dziewczynką a nie chłopcem...
Odrobina wiedzy i pokory nikomu jeszcze nie zaszkodziła... i tyle, bo nie mam zamiaru prowadzić dyskusji z kimś komu jednego i drugiego brakuje.
Ostatnio zmieniony przez magribi Pią 01 Lip, 2011 12:44, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum