Nie wiem, czy podawalam ale szybka zupka brokulowa:
-brokuly, moga byc mrozone(choc unikam)
-opakowanie serkow topionych hochland
-bulion warzywny wegetarianski
-paczka platkow migdalowych
Wrzucic bokulki do wrzatku z bulionem,pogotowac na ciape(bo to taki krem ma byc!)
dodac serki(takie trojkaty)
-chwilke pogotowac i wrzucic platki migdalowe(uprzednio uprazone na patelni bez tluszczu!)
-mozna zagescic, jesli ktos lubi
ja tak o jedzeniu, bo caly czas, cos w buzi miele, teraz poszlo litr lodow
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
jejkuu ta zupa brokulowa musi byc pyszna!!
zaraz ja sobie wydrukuje i najblizszy obiadek bedzie jak znalazl!
Wysłany: Wto 21 Lis, 2006 01:36
zupa czosnkowa
czosnek rozmiekczyc, obrac i zgniesc
rozmieszac troszeczke z oliwa
w garnku rozpuscic lyzeczke masla
dodac troszke maki
i czosnku
wymieszac
po chwili dodac szczypte zupki warzywnej w proszku
powoli wlewac mleko
najlepiej chude (gdyz moze byc za tlusto przy innym)
i gotowac az do zagrzania
doprawic sola i pieprzem
do zupy na talerzu dodac grzanki...
yvonne, ta zupa jest z mlekiem? Rozumiem, ze nie dodaje wody?
No i ile tego mleka i czosnku, tak mniej wiecej? Na litr mleka ile zabkow?
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
yvonne [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Lis, 2006 13:57
nie dodaje sie wody
to zalezy jak czosnkowa ma byc
ja na litr mleka dodalam pol glowki czosnku i byla jak dla mnie dosc mocno czosnkowa
najlepiej to ja stopniowa w trakcie gotowania probowac
zawsze mozna czosnku rowniez na koncu dodac...
starty żółty ser
kostka rosołowa
papryka w proszku
chili
sól
pieprz
Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na patelni z olejem, dodajemy mięso i podsmażamy przez 5 minut.
Paprykę kroimy w grubą kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzamy.
Wszystko wrzucamy do dużego garnka, dodajemy kostkę rosołową i zalewamy wrzątkiem, zachowując dość gęstą konsystencję.
Gotujemy, aż papryka będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy papryką, chili, solą i pieprzem.
Na koniec posypujemy startym żółtym serem.
Składniki:
Brak większych obrazków.
3 łyżki śmetany,
300 g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 kostki rosołu wołowego,
4 kromki ciemnego chleba,
1 łyżka tartego parmezanu.
Sposób przyrządzenia:
Rosół wołowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle (ok. 5 min.). Połączyć z Rosołem i śmietaną, zagotować. Zmiksować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Grzanki posypać serem.
Wołowinę kroimy w kostkę i obtaczamy w mące, następnie smażymy na patelni.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy, dodajemy vegetę, pzryprawy. Następnie wrzucamy usmażone mięso, Potem, gdy wołowina jest już miękka wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, fasolkę, kukurydzę i pzrecier pomidorowy. Doprawić do smaku.
prosta i szybka zupa jarzynową:
kostki bulionu (obojętne czy wołowy czy drobiowy czy jeszcze inny, jaki kto lubi )
woda (tyle ile do rozpuszczenia kostek, w zależności od tego ile zupy chcemy mieć- jedna kostka-pół litra wody)
warzywa- może być mrożona paczka warzyw np hortexu lub świeże- kalafior, por, cebulka, pomidory, ziemniaki, kapusta (nie kiszona) (oczywiście warzywa opcjonalne, próbowałam już z różnymi zestawami i najważniejsze żeby były takie które nam smakują ). można też dodać jakieś mięsko- kiełbase lub np golonke
bulion rozpuścić, wrzucić do niego pokrojone wg upodobań warzywa (ewentualne mięsko też, pokrojone dość drobno), gotować aż zmiękną. można zabielić śmietaną, doprawić do smaku
polecam podawanie ze startym żółtym serem- pychota, praktycznie do każdej zupy go dodaje
Otóż, dawno dawno temu, daleko nie sięgając ze dwa lata temu szamałem w jakiejś kurde restauracji zupkę serową z pomidorkami. Teraz znalazłem na półce zupke serową knorra.
I tu pojawia się pytanie, gdyż googlałem, przepisy na zupki serowe są, aczkolwiek nie znalazłem takiej z pomidorkami. Jako że na kuchni i garach to ja ni huhu kompilować nie potrafie, zwracam się do Was, drogie Boginie o jakiś taki przepis na zupkę serową z pomidorkami Taki generalnie sprawdzony najlepiej
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
Zupka serowa z pomidorkami - sprawdozna dnia dzisiejszego
2-3 litry wody
2 kostki bulionowe albo 2 solidne łychy rosołu w proszku
2-3 serki topione (mogą być wedle uznania, albo "czyste" albo ziolowo-szczypiorkowe albo szynkowe) 100 gramowe - 3 jak nie będziemy dodawać węglowodanów w postaci ryzu, albo innego makaronio
puszka pomidorów - bo tani warzywnik był juz zamknięty
kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki pieprzu
łycha masła
torebka ryżu/200 g makaronu (wedle uznania)
Zagotowujemy bulion z proszku albo kostek, dodajemy serki - znów zagotowujemy - dodajemy makaronio albo ryż ( ja dodałam krajankę żytnią pełnoziarnistą - dla kontrastu,)
, na patelence obok roztapiamy masło wlewamy puchę pomidorów - jeśli w calosci rozdrabniamy - dodajemy bazylię, pieprz, ew. sól do smaku, jeśli zupka sama jest mało słona, szczyptę cukru - w razie gdy pomidory zbyt kwaśne.
Uwaga- ja do gotujacej się zupy bez pomidorów jeszcze dodałam kieliszek białego wina- nie wymagany ale dodaje smaku.
Dodajemy pomidorki odparowane - czyli jak stracą z jakieś 1/3 objętości do zupki - mieszamy i gotowe
W celach estetycznych można sypnąć pietruchą.
_________________ CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum